1700 jaar oude juwelen gevonden in Efese

efeseEen bericht dat de liefhebbers van antieke sieraden zal doen smullen: in een tombe in Efese werden juwelen van ruim 1700 jaar oud gevonden. Een archeologische vondst zonder weergave die de thesis bevestigt dat ook in de periode kort na het begin van onze tijdrekening juwelen bij de adel en de bovenste klasse geliefd waren. Ze werden er vooral gebruikt om de ‘toplaag’ van de rest van de bevolking te onderscheiden en bij allerlei rituelen en plechtigheden.

Graftombe

Archeologen ontdekten in het district Selçuk, waar geregeld graven worden aangetroffen, 55 skeletten begraven in vijf verschillende graven en 18 prachtige juwelen die na datering een leeftijd van 1800 jaar meekregen.

Volgens de Australische leider van de archeologische expeditie Sabine Ladstatter werden in de graven een veelvoud aan objecten aangetroffen, waaronder zijden kleding met gouden broches.

Aan de opgravingen, die zes maanden duurden en op acht verschillende plaatsen doorgingen, namen 166 wetenschappers uit verschillende landen deel.

De ring van Artemis

Toch waren vooral de juwelen de grote verrassing. Zo hebben ze ongelooflijk scherpe details, want doet vermoeden dat de graven behoorden tot mensen uit de upperclass van Efese.

Een van de absolute pronkstukken is een gering gemaakt van onyx steen waarin de beeltenis van Artemis tot in de kleinste details was gekerfd. Deze details waren zo scherp dat ze alleen met een vergrootglas kunnen geobserveerd worden, met andere woorden een sterk staaltje van de opmerkelijke vooruitgang die werd gemaakt in de edelsmeedkunst uit de derde eeuw na Chr.

Voorzorgen

opgravingen efese Tijdens de opgravingen hadden de archeologen te maken met heel wat problemen. Het grootste probleem waren de illegale opgravingen door grafrovers. Het mag een klein mirakel genoemd worden dat de archeologen de kostbare juwelen en sieraden hebben kunnen vinden.

Een sterk staaltje dat aantoont dat illegale handel in antieke juwelen en sieraden schering en inslag is was terug te vinden op het internet. Daar boden malafide personen de gevonden juwelen al te koop aan. Ze waren dus van plan om ze te stelen en verkopen.

Succesvol jaar

Sabine Ladstatter maakt gewag van een erg succesvol jaar. “Toch zijn we vooral geïnteresseerd in de kwaliteit van de voorwerpen, en niet zozeer in goud en andere waardevolle materialen. “Deze juwelen vertellen ons heel wat over het dagelijks leven van toen en ook over de gebruiken.”

De juwelen zullen dan ook grondig bestudeerd worden door wetenschappers en historici. Nadien worden ze gedeeld met het publiek, dat de juwelen zal kunnen gaan bekijken in het museum van Efese. Zo krijgen de juwelen 1700 jaar nadat ze gemaakt werden dan toch een democratische funtie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *