De antieke sieraden van de Maya’s

De Maya’s leefden in een gebied dat zich uitstrekte van het zuidoosten van Mexico tot delen van het huidige Guatemala, Honduras, El Salvador en Belize. Net als de Azteken, vochten zij met andere volkeren en dwongen zij de verslagen vijand hen te betalen in de vorm van goederen en diensten. De Maya’s verschilden echter van andere culturen vanwege hun vergevorderde kennis.

Maya Kennis

De Maya’s hadden hun eigen kalender, hun eigen schrift en hielden geboortedagen, trouwdagen en militaire overwinningen bij. Ze maakten ook literatuur, zoals de beroemde Popol Vuh en de Chilam Balam en waren uitstekende wiskundigen. Eén van de belangrijkste dingen die de Maya bereikt hebben op dit gebied is dat zij de nul hebben uitgevonden.
De Maya ontwikkelden positionele nummering, wat zelfs nog niet door de Romeinen was uitgevonden. Hun Schrift was in de vorm van een plaatjestaal (beeldschrifttekens) in steen gebeiteld en geschilderd op muren, schors, hertenhuid en aardewerk. Omdat er nog steeds beeldschrifttekens worden ontdekt, ontcijferd en vertaald groeit de kennis over de Maya nog iedere dag.
Kunst en Architectuur
De Maya’s waren gerenommeerde architecten die steden bouwden met piramides, tempels, paleizen, balvelden, zweetbaden en marktpleinen. Het kalksteen dat ze gebruikten voor het bouwen kwam uit de streek waar ze woonden, het Yucatán schiereiland. Hier vonden ze ook vuursteen voor metselwerk.
De Maya’s hielden van het ontwerpen en beschilderen van aardewerk en hakten figuren uit in steen en hout. De versiering van hun aardewerk varieerde van simpele decoratieve motieven tot ingewikkelde, elegante, felgekleurde afbeeldingen van dieren en mensen. Jade, een edelsteen, werd gebruikt voor decoratieve ornamenten.

Het Volk

De Maya’s waren over het algemeen klein gebouwd met brede hoofden en dun, steil haar. Ze hadden brede en opvallende jukbenen met duidelijk gevormde lippen en scheve ogen. Aan de voor- en achterkant van het hoofd van pasgeboren baby’s werden twee planken gebonden om zo het klassieke Maya profiel te krijgen.
De kleding van de verschillende klassen is terug te vinden in beelden en figuren van klei uit het Maya tijdperk. Hun kleding was gemaakt van katoen en dierenhuiden. Ter versiering droegen ze enorme veren hoofdtooien, kettingen, oorbellen, neusringen, ringen en armbanden. Voor hun sieraden gebruikten ze jade, schelpen, botten, obsidiaan, goud en koper.

Het Geloof

Het geloof speelde een grote rol in het leven van de Maya en hun ceremonies bestonden uit veel muziek en dans. Ze geloofden dat het leven werd geregeld door de Goden, die hen alles gaven, van gewassen tot een goede gezondheid en regen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *