De gehaltes en legeringen van antieke sieraden

Wil je een woordje mee kunnen spreken over antieke sieraden en juwelen dan, is het nuttig om iets te weten de verschillende gehaltes en legeringen. Dit is namelijk een erg belangrijke factor als u de precieze kostprijs van een juweel wil bepalen en bij een juwelier niet uit de toon wil vallen. Een spoedcursus!

Bepalende factoren

Er zijn een aantal factoren die de waarde van een antiek sieraad bepalen. Vooreerst speelt het esthetisch aspect mee. Het is logisch dat een mooi, met vakmanschap uitgevoerd juweel uiteraard een grotere waarde dan een juweel dat door een beginneling zonder talent werd gemaakt.

Zeldzaamheid

Ook speelt de zeldzaamheid van een juweel mee om tot een waardebepaling te komen. Heeft u een uniek juweel uit de oudheid, dan heeft u wellicht de lotto gewonnen, zeker als het volgens de regels van de kunst gemaakt werd. Laat het zeker schatten door een expert, die er u graag een correcte prijs voor zal geven. En doe hierbij liefst beroep op meer dan één expert zodat u kunt vergelijken.

Gehalte

Maar minstens even belangrijk als de leeftijd, de zeldzaamheid en het vakmanschap van de edelsmid is het gehalte van het sieraad.
Met gehaltes verwijzen we naar de mix van de verschillende metalen waarmee het juweel gemaakt werd. Voor juwelen geldt de minimale aanwezigheid van goud, zilver en platina of een mengeling van deze drie erg kostbare edelmetalen. Hoe meer en hoe zuiverder edelmetaal in het juweel, hoe hoger ook de prijs logischerwijze zal zijn.

Karaat

De waarde van goud wordt, zo weet iedereen die met dit edelmetaal bezig is, in karaat uitgedrukt. Het uitgangspunt is eenvoudig: 24 karaat (of 100%) noemen we zuiver goud, 14 karaat wil zeggen dat 14 van de 24 delen uit puur goud bestaat en dat de overige 10 delen gevormd worden door andere metalen of edelmetalen die aan het goud worden toegevoegd om de eigenschappen van het goud te beïnvloeden. We denken hierbij aan de hardheid van het goud, dat een zacht metaal is, maar ook de kleur, uizicht, elasticiteit en zo verder. Al deze verschillende factoren worden door de expert die het juweel smeedt of die het moet verkopen of aankopen in rekening genomen om de juiste prijsbepaling te doen.

Functie van het gebruikte goud

Ook speelt de functie van het goud een rol. Goud in een stevig sieraad zal wellicht meer andere metalen bevatten omdat daar de stevigheid van belang is. Goud in een veer in een uurwerk of een veer zal misschien meer puur goud bevatten omdat het dan elastisch kunnen moet zijn.
Het is dus niet a priori zo dat goud met een hoger karaatgehalte meer waard is dan een met minder karaat. Omwille van zijn zachtheid zal puur goud namelijk sneller verslijten dan goud waaraan ook andere metalen werd toegevoegd.

Goudlegeringen verschillen van land tot land

De goudlegeringen verschillen van land tot land zonder dat daar duidelijke regels over bestaan. Het kan afhangen van de vlotte toegankelijkheid tot goud, maar evengoed van plaatselijke voorkeuren om juwelen met een bepaalde vorm of kleur te maken.
Hetzelfde kunnen we zeggen van zilver, dat andere oogverblindende edelmetaal dat bij het maken van juwelen zo vaak gebruikt wordt. Hier spelen zeker ook sentimentele redenen mee. Platina bijvoorbeeld komt dan weer bijna altijd in een erg hoge legering van 950/1000 voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *