De Kerk bezit heel wat oude juwelen

Het is lange tijd een traditie geweest dat rijke – maar ook minder gefortuneerde – burgers een deel van, of in sommige gevallen zelfs de volledige, hun erfenis aan de Kerk schonken. Hiermee hoopten ze na een al dan niet zondig leven genade af te dwingen en de toegang tot de hemel te krijgen.

Oude juwelen en zilver voor de kerk van Middelharnis

Voor de katholieke Kerk waren deze schenkingen van groot belang. Vaak konden ze hiermee de bouw of eventuele dure herstellingen betalen, zoals de kerk van Middelharnis die tot tweemaal toe door brand verwoest werd waardoor het interieur nog maar weinig historische elementen meer bevat.
Het gaat om een kruiskerk met een herkenbare laatgotische bouwstijl waarvan de bouw waarschijnlijk direct na de bedijking in 1465 begonnen is.
Al in 1467 werd er zilver en juwelen aan de kerk geschonken om de bouw te helpen bespoedigen.

Bedevaartskapel (Izenberge)

De verering van de Heilige Maagd Maria te Izenberge gaat tot terug de 14de eeuw. Deze verering kreeg een belangrijke stimulans door een nieuwe reeks mirakelen vanaf 1633.
In 1772-1774 werd de kapel classicistisch aangekleed met een altaar, koorafsluiting, muurbeschot, de bustes van de vier westerse kerkvaders en een doksaal met orgel van de Bruggeling A.J. Berger
.Tot de vermeldenswaardige schilderijen behoren Vigor Boucquets altaarstuk ‘Kroning van Maria’ en een reeks devotieschilderijen uit de 17de-18de eeuw die de mirakelen van Onze-Lieve Vrouw van Barmhartigheid voorstellen. De kapel bewaart tevens een belangrijke kerkschat met allerlei schenkingen van juwelen van de plaatselijke notabelen, die in ruil extra in de gebeden van de priesters herdacht werden.

De kerk als tentoonstellingsruimte voor juwelen

Een kerk doet ook dienst als tentoonstellingsruimte, zo bijvoorbeeld de kunst- en antiekbeurs Antiqui in de Grote Kerk van Breda. De behoorlijk imposante architectuur van deze kerk is een uiterst geschikte locatie..
Het aanbod bestaat uit ondermeer stijlvolle meubelen, vroeg Nederlands zilver, geslepen glaswerk, allerlei zeldzame juwelen, kostbare sieraden en Art-Deco-keramiek.

Pronken met juwelen in de kerk

Soms is de kerk ook de plaats om met je juwelen te pronken. De grootste kerk van Bangalore is de St Marc’s Cathedral, behorend tot de Church of South India (bekend als de CSI). De CSI ontstond in 1947 door het samenbrengen van vier grote missiekerken en is nu het grootste protestantse kerkgenootschap van Zuid-India.
Qua liturgie heeft de kerk de meeste invloed ondergaan van de Anglicanen en dat maakt dat de diensten in de CSI niet erg goed vergelijkbaar zijn met gelijkaardige protestantse diensten in Nederland. Van begin tot eind is de dienst op papier vastgelegd en bijna alle gebeden bestaan uit een wisselwerking tussen de predikant en de gemeente.
De St Marc’s Cathedral is geen doorsnee CSI-kerk want alleen de hoogste klasse van de protestanten komt er wekelijks de dienst bijwonen. ,,Een kerk voor rijkelui!” is de ongezouten mening van dr B.K. Pramanik, directeur van het Indiase Bijbelgenootschap, gevestigd in Bangalore.
,,Mensen komen er om sari’s en juwelen te kijken.” Een oud-testamenticus, behorend tot de redelijk welvarende middenklasse van India, vertelde: ,,Mijn vrouw voelt zich niet thuis in de St Marc’s; ze heeft te weinig juwelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *