De prachtige antieke sieraden en juwelen van Luxor

Momenteel staat Egypte in rep en roer en ziet het er naar uit dat er op korte termijn op bestuursvlak snel het een en ander zal veranderen. Maar eens het stof weer gaan liggen is, komt deze parel uit de antieke oudheid weer volop tot haar recht. Zo onder meer de legendarische stad Luxor, waar je heel wat antieke sieraden en juwelen kunt gaan bewonderen.

Grootste openluchtmuseum ter wereld

Men heeft Luxor vaak het grootste openluchtmuseum ter wereld genoemd. Dat is het inderdaad, en eigenlijk nog veel meer. Er zijn meer en beter bewaarde monumenten dan waar ook ter wereld. Luxor bestaat eigenlijk uit drie verschillende delen : de stad Luxor zelf, aan de oostelijke zijde van de Nijl, de stad Karnak, ten noorden van Luxor, en Thebe, door de oude Egyptenaren Waset genaamd, aan de westelijke kant van Luxor.

Uitstekende toeristische faciliteiten

Dat Luxor een belangrijke toeristisch aantrekkingspunt is, is eigenlijk een understatement. Vanaf het begin van het fenomeen “toerisme” heeft deze plaats duizenden mensen aangetrokken. Zelfs in de Oudheid, tijdens de Griekse en Romeinse dynastieën, zijn er toeristen naar hier gekomen. Luxor is vandaag uitstekend voorzien van toeristische faciliteiten met een groot aantal hotels en een service die altijd klaar staat om iedereen naar behoren te bedienen.

Drie hoofdstraten

In Luxor zijn er drie hoofdstraten : Sharia al -Mahatta, Sharia al-Karnak en de Corniche, naast de Nijl. De Sharia al-Mahatta loopt tot aan de tuinen van de tempel van Luxor, Sharia-al Karnak tot aan de tempel van Karnak.
In deze straat, die enkele malen van naam verandert, vindt men de kleurrijke uithangborden van de vele restaurants en cafés, alsook de bazaars waar men de typische Egyptische producten in overvloed kan kopen. Vooral alabaster is er bekend, een delfstof die niet ver van hier wordt gewonnen. Ook typisch zijn de kleipotten die door de lokale bevolking worden gebruikt om te koken.

Stijl van de farao’s

Het bevolkingsaantal van het huidige Luxor bedraagt ongeveer 150.000 inwoners. De stad wordt door middel van een speciaal administratief statuut op een andere manier geregeerd dan de meeste andere plaatsen in Egypte. De belangrijkste administratieve gebouwen zijn meestal opgetrokken in een “archaïserende” stijl en zien er dikwijls uit alsof ze gebouwd werden in de tijd van de Farao’s. Dit is het geval voor bv. de Nationale Bank (naast het winterpaleis), de thermen ten zuiden van het politiekantoor, en het station.

Juwelen uit het graf van Touthankamon

Deze bouwwerken stammen echter uit de tijd van de “Egypte-manie”, kort nadat Howard Carter het graf van Touthankamon had ontdekt.
De prachtige juwelen en sieraden die in dit graf werden ontdekt spreken nog steeds tot de verbeelding. Ze zijn een stille getuige van de tijd toen Egypte een ware wereldmacht was en al een bestuurssysteem had uitgewerkt waarop velen jaloers waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *