Edinburgh en zijn antieke sieraden

Wie Schotland bezoekt, moet zeker ook Edinburgh op de reisroute zetten. In de zomer bruist het er van de activiteiten, maar ook de rest van het jaar komt de culinaire liefhebber hier uitgebreid aan zijn trekken. Verlaat de stad zeker niet zonder whisky, beef en lam geproefd te hebben en dompel je onder in de sfeer van een van de mooiste steden van Europa. Ook liefhebbers van antieke sieraden komen hier aan hun trekken.

 

Edinburgh is een stad met een beladen geschiedenis. Het begon als een fort op de Castle Rock, maar werd al in de 7de eeuw na Christus door de Engelsen veroverd. Sinds 1492 is het de hoofdstad van Schotland, en eeuwenlang gold een bloedige strijd met de Engelse bezetter. Edinburgh Castle (gebouwd op een vulkanische rots), de zoo en de Royal Botanic Gardens mogen tijdens een bezoek aan deze stad niet ontbreken.

De binnenstad van Edinburgh wordt opgedeeld in Old Town en New Town. Sinds 1995 staan de Old Town en New Town op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is natuurlijk geen toeval. De Old Town bestaat uit het kasteel en een hoofdstraat met stegen in een visgraatpatroon. Deze hoofdstraat wordt de Royal Mile genoemd. De Royal Mile loopt van het kasteel naar Holyrood Palace en is voornamelijk voorzien van toeristische winkeltjes. Shoppen in Princes Street is eveneens een must.

 

Whisky

 

Eenmaal moe van deze verkenningstocht, kun je op verhaal komen in één van de ruim zevenhonderd pubs met een echte Schotse whisky. Liefhebbers van Schotlands bekendste sterkedrank wippen uiteraard ook even binnen in het Scotch Whisky Experience op de Royal Mile. Hier krijg je alle informatie over het productieproces en de geschiedenis van whisky. In het restaurant en de bar kan je bovendien genieten van het beste Schotse rund- en lamsvlees en niet minder dan 300 whisky’s, ideaal om een kleine vergelijkende proeverij te houden. Na een bezoek kan je natuurlijk niet met legen handen naar huis gaan. In de winkel worden meer dan honderd soorten whisky verkocht.

Festival en haven

 

Edinburgh is ook bekend van het Edinburgh Festival, een combinatie van diverse muziek- en theaterfestivals, dat in de zomer vele toeristen trekt. In augustus wordt ieder jaar de Military Tattoo georganiseerd, een wereldvermaarde taptoe waar legeronderdelen uit de hele wereld aan deelnemen. Tenminste eenmaal tijdens de vaker uitgevoerde taptoe komt Koningin Elizabeth II kijken. Rond nieuwjaar is er vier dagen lang feest, wat het Hogmanay’-festival wordt genoemd.

 

Haven

 

Edinburgh had vroeger uitgestrekte dokken. Het imposante havengebied, Leith, is geherstructureerd, en de haven wordt nu voornamelijk aangedaan door cruiseschepen die naar Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland varen. In de haven ligt ook de ‘Royal Yacht Brittania’ te wachten, een schip van de koninklijke familie, waar toeristen een rondleiding op kunnen krijgen. Vanuit Rosyth, een stadje net ten noorden van Edinburgh, is er ook een ferryverbinding met Zeebrugge.

 

Antieke sieraden

 

In het centrum van Edinburgh vind je bovendien een aantal leuke winkeltjes van handelaars in antieke sieraden. De prachtigste en meest pittoreske oude juwelen gemaakt met diverse materialen zoals goud, zilver, platina, diamant, saffier, robijnen en noem maar op zijn er te vinden voor wie zich enige moeite doet om op zoek te gaan.

Een leuk extraatje bij een bezoek aan een van de meest opwindende steden van Groot-Brittannië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *