Geschiedenis van antieke sieraden aan koninklijke hoven

Juwelen hebben niet alleen een functie als versiering, maar zijn ook een symbool voor status, rijkdom en macht. De belangrijke Europese dynastieën hebben zich er in het verleden steeds mee getooid om met hun positie te kunnen uitpakken.

Juwelen als onderhandelmiddel

De vorsten hebben vaak geprobeerd om zoveel mogelijk politieke invloed in Europa te vergaren door schitterende juwelen te dragen. Huwelijken tussen prinsen en prinsessen vormden een belangrijke factor in het diplomatieke schaakspel.

Koningskinderen trouwden enkele en alleen om staatsredenen en bij onderhandelingen werden vaak de mooiste  juwelen aangeboden om de tegenpartij gunstig te stemmen. Deze kostbare sieraden waren ook een leuk appeltje voor de dorst voor het geval de zaken in de toekomst minder rooskleurig zouden gaan.

Bluftactiek

Naast de huwelijkspolitiek maakte het vertoon van vorstelijke rijkdom aan de hand van prachtige sieraden en juwelen deel uit van de “bluftactiek” tegenover andere heersers en hun gezanten. De mooiste juwelen werden dan ook massaal bestemd door de vorstelijke hoven van Europa.

Er zijn tal van schilderijen bewaard gebleven waarop we deze ‘bluftactiek’ goed kunnen zien. Want de royals namen ook de beste schilders in dienst om hun rijkdom op doek vast te leggen en zo te vereeuwigen.

De schat van Karel de Stoute

Heel wat sieraden hebben een rijke geschiedenis. Een aantal van de meest opmerkelijke juwelen uit de koninklijke geschiedenis behoorde tot de schat van de Bourgondische hertog Karel de Stoute die door zijn vijanden werden buitgemaakt tijdens de verschillende veldslagen.

De “Drake”-hanger werd door koningin Elisabeth I van Engeland geschonken aan admiraal Sir Francis Drake voor zijn winstgevend werk als piraat en zijn onmiskenbaar aandeel in de vernietiging van de Armada in 1588.

Keizerin Eugénie van Frankrijk schonk in 1870 een hanger aan Lady Burgoyne toen die haar hielp ontsnappen naar Engeland na de val van het Tweede Keizerrijk, enz.

Evolutie in de juweelkunst

De evolutie in de juweelkunst ging samen met die in de algemene kunststromingen. Zo is er sprake van typische renaissancejuwelen, sieraden uit het maniërisme, barokjuwelen, romantische sieraden en juwelen enz.

Al vanaf de 16de eeuw werden modelboeken voor juwelen door begaafde ontwerpers geschreven over het continent verspreid zodat hun collega’s er konden gebruik van maken. De juwelen die bijvoorbeeld werden gedragen aan het hof van Frans I van Frankrijk, of aan dit van keizer Karel V of van Hendrik VIII van Engeland, alle in de eerste helft van de 16de eeuw, waren amper van elkaar te onderscheiden omdat ze op dezelfde boeken waren geïnspireerd.

Technische evolutie

Ook de technische evolutie drukte haar stempel op de stilistische evolutie van het juwelenontwerpen, zoals het nieuwe emailwerk van Jean Toutin in de jaren 1630, of de evolutie naar de briljantslijpvorm voor diamanten vanaf het einde van de 17de eeuw. In de voorbereiding daarvan ontstonden typische juwelen met in roos geslepen diamanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *