Het Pena paleis in Sintra, thuishaven van juwelenliefhebber Ferdinand van Saksen Coburg

Op de hoogste toppen van de Serra de Sintra, een half uurtje ten noordwesten van Lissabon, bevindt zich het Palácio Nacional da Pena. Niet zomaar een koninklijke residentie, want Pena staat bekend als het meest romantische paleis van Europa. Ferdinand August van Saksen-Coburg liet het in de 19de eeuw bouwen voor zijn echtgenote, Koningin Maria II van Portugal. Ferdinand was een ware kunstliefhebber die in dit paleis de groten van zijn tijd ontving. Hij was een liefhebber van juwelen en sieraden, die hij graag schonk aan zijn vrouw en minnaressen.

 

Verzot op antieke juwelen

 

Ferdinand August Frans Anton van Saksen-Coburg-Gotha-Koháry (geboren in Wenen op 29 oktober 1816) was niet de eerste de beste. Hij was de zoon van Ferdinand George August van Saksen-Coburg-Gotha (broer van Koning Leopold I van België) en van prinses Antonia Koháry. Toen hij op 9 april 1836 trouwde met Maria II, koningin van Portugal en weduwe van August van Leuchtenberg, kreeg hij de titel Hertog van Bragança met het predikaat Koninklijke Hoogheid mee. Bij de geboorte van hun zoon en troonopvolger Dom Pedro de Alcántara (de latere Koning Peter V) verwierf hij in overeenstemming met de grondwet de koningstitel met als naam Ferdinand II.

 

Gedwongen op de troon

 

Hij was een atypische koning, die maar weinig voeling had met staatszaken en veeleer interesse in kunst en muziek betoonde. Toch moest hij noodgedwongen tijdens de zwangerschappen van zijn vrouw, die elf kinderen zou baren, de functie van regent vervullen. Na de dood van Maria II in het kraambed tijdens de bevalling van hun laatste kind Eugenius op 15 november 1853 nam hij de troon over als regent, tot zijn zoon Peter twee jaar later de meerderjarigheid bereikte.

 

Hoogtepunt

 

Zelf beschouwde Ferdinand II de bouw van het Pena paleis als het hoogtepunt van zijn leven. De veelbereisde vorst liet zich inspireren door verschillende stijlen vanuit de vier windstreken en architecturale periodes. Hij liet het paleis in verschillende periodes bouwen, en we herkennen duidelijk invloeden van de Moren en Arabieren in de vorm van de minaretten, gotische stijlelementen en kenmerken uit de mythologie en de renaissance. Deze sprookjesachtige combinatie mag als een typische uiting van het romantische gedachtegoed dat ook aan de koninklijke hoven in de 19de eeuw haar intrede deed beschouwd worden.

Het paleis werd gebouwd op de resten van een Hiëronymietenklooster dat in de 15de eeuw werd gesticht op de plaats van de kapel van Nossa Sentora da Pena. Op dezelfde berg bevindt zich ook nog het Castelo dos Mouros, een oude Moorse burcht uit de achtste eeuw. Op aanraden van zijn Duitse architect Baron Von Eschwege liet Ferdinand de nodige verdedigingsmuren aanbrengen, onnodig want het paleis zou nooit belegerd worden. Het paleis, dat voornamelijk dienst deed als zomerpaleis, werd voltooid in 1855, net voor de dood van Ferdinand (15 december 1885) die dus nog het leggen van de laatste steen kon meemaken.

Toch hadden Ferdinand en Maria intussen al heel wat gasten in het nog onafgewerkte paleis ontvangen. Zo was Koning Leopold I er meermaals te gast met zijn minnares Arcadie Claret en behoorde Lord Byron, beschouwd als de bekendste romantische dichter van zijn tijd, er tot de vaste gasten.

Ook de later krankzinnig verklaarde Koning Ludwig II van Beieren kwam naar Pena om er inspiratie op te doen voor zijn megalomane slot Neuschwanstein, nog steeds een van de bekendste toeristische attracties. De gelijkenissen tussen beide kastelen zijn opmerkelijk, met dit verschil dat Ludwig II nooit een nacht in zijn paleis doorbracht en hij stierf voor de definitieve voltooiing.

 

Museum

 

Sinds 1910 is het Pena paleis een museum. Het interieur ziet er nog steeds uit zoals toen de koninklijke familie het in 1910 halsoverkop verliet, op de vlucht naar Engeland. De betonnen ruimtes zijn zodanig vernuftig gedecoreerd dat ze op hout lijken, en opvallend zijn de prachtige Moorse beelden van dienaren die de elektrische schemerlampen – zowat de allereerste exemplaren uit hun tijd – vasthouden. Ook de enorme hoeveelheden schitterend Meissen-porselein met typisch Duitse taferelen uit de kindertijd van Ferdinand zijn vertederend en voeren een lang vergeten, nostalgische tijd op.

Uiteraard mag ook de kunst van de vorst zelf niet ontbreken. Ferdinand was een niet onverdienstelijk schilder en toont in zijn werk een passie voor de natuur en de gewone mens.

 

Info

Pena paleis, Estrada da Pena 2710-609 2710 Sintra Portugal, tel. +351(21)9105340

Toegang van 1 mei tot 15 september van 10 tot 19 uur, van 16 september tot 30 april 10-17u30. Toegangsprijs afhankelijk van de tour door verschillende gedeeltes of het hele paleis van 7 tot 11 €.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *