Koningin Beatrix bezocht tentoonstelling ‘100 jaar Juliana’ in Paleis Het Loo

Koningin Beatrix bezocht tijdens de afgelopen zomer met meer dan gewone aandacht de tentoonstelling ‘100 jaar Juliana’ in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Paleis Het Loo Nationaal Museum wilde samen het Koninklijk Huisarchief en de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, aandacht schenken aan het honderdste geboortejaar van koningin Juliana met een dubbeltentoonstelling.

Uit deze tentoonstelling bleek eens te meer de grote liefde van het Nederlandse vorstenhuis voor briljanten, juwelen en antieke sieraden. Een trend die werd ingezet door koningin Juliana, nog steeds erg geliefd bij het Nederlandse volk.

Het leven van de koningin

Het eerste deel van de tentoonstelling gaf een indruk van het leven van de koningin door middel van allerlei gebruiksobjecten, kleding, archiefstukken, boeken en foto´s. Het tweede deel gaf vorm aan het ‘officiële gezicht’ van de koningin aan de hand van portretten, borstbeelden, penningen, munten, foto´s en ontwerpen voor postzegels.

Bezoekers konden in alle rust een wandeling maken door het leven van de koningin en een aantal van haar favoriete voorwerpen bekijken. Ook waren er videobeelden van het leven van de koningin te zien.

Belangrijk in het leven van koningin Juliana was haar huwelijk met prins Bernhard in 1397. ondanks de donkere sfeer van die voorloorlogse dagen straalde ze op haar huwelijksdag in haar prachtige jurk met de schitterende briljanten in het haar en de oranjebloesem. Ook droeg ze een antiek sieraad uit de familie.

De trouwjurk was overigens – opmerkelijk voor die tijd – niet wit maar oranje. De jurk bevatte schitterend borduurwerk met brokaat en zilverdraad en werd door het schittering van de briljanten alleen maar geaccentueerd.

Koningin van het volk

Juliana droeg haar antieke juwelen en diamanten in het openbaar niet zo vaak omdat ze vooral een koningin van het volk wou zijn. Dat was ook te merken bij haar inhuldiging in 1948. haar troonzetel in de Nieuwe Kerk was wel verguld omdat zoiets nu eenmaal bij een koningin past, maar verder eerder eenvoudig.

Toch staat het vast dat Juliana van juwelen en briljanten hield. Alleen reserveerde ze die voor uitzonderlijke plechtigheden en gaf ze er een zekere exclusiviteit aan. wanneer Juliana haar briljanten droeg, was het menens.

Beatrix en Maxima

Ook haar dochter, de latere koningin Beatrix, heeft die gewoonte overgenomen. “Beatrix begeeft zich met de nodige flair tussen het gewone volk en weet als geen ander een praatje te slaan, net alsof ze je buurvrouw is”, zeggen royalty watchers die het kunnen weten.

Net als haar moeder wil Beatrix niet uitpakken met al te opzichtige juwelen. Ze houdt het graag stijlvol en discreet, al zal bij officiële plechtigheden graag een mooi diadeem of antieke sieraden dragen. Klasse waar het moet is het motto.

Schoondochter Maxima heeft weinig moeite gehad om zich aan deze gedragscode aan te passen. De echtgenote van prins Willem-Alexander straalt natuurlijke klasse uit en zal ook nooit overdrijven bij het dragen van juwelen. Ook zij heeft toegang tot de juwelen en briljanten van het Nederlandse vorstenhuis, en haar keuze voor juwelen valt op door zijn weliswaar sobere, maar onweerstaanbare uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *