Nieuws uit de sector van de edelstenen en diamanten

Hieronder verzamelden we enkele nieuwtjes uit de sector van de edelstenen en de diamanten uit de pers.

 

Topazen

 

ANTWERPEN – In het Antwerpse veilinghuis Bernaerts gingen achttien topazen, kostbare edelstenen, onder de hamer voor het duizelingwekkende bedrag van 1 miljoen euro.
Potentiële kopers moesten op voorhand een bankwaarborg storten van 25.000 euro en konden de partij inkijken in de bankkluis. ‘Toen al bleek dat er iemand veel geld voor wilde neertellen, maar de juwelen liefst bij elkaar wilden houden’, vertelt Peter Bernaerts. ‘Na overleg met de deurwaarder, hebben we dat toegestaan.’
 

Geen tegenbod
Op de veilingdag kwam er geen tegenbod. ‘Er waren veel kijklustigen’, aldus Bernaerts, die de veiling de op één na succesvolste ooit noemt. In 2002 bracht L’Oiseau du Ciel van René Magritte tijdens de veiling van de Sabena-inboedel liefst 3,4 miljoen euro in het laatje. Al is het niet uitgesloten dat de eivormige edelstenen uiteindelijk nog beter doen, want de komende veertien dagen kan iedereen een tegenbod doen op de topazencollectie, dat minimum tien procent hoger moet liggen.
Voorlopig blijft de identiteit van de koper geheim, maar Bernaerts verklapt wel dat het om een Nederlands bedrijf met Indische belangen gaat. Dat de sprookjesachtige topazen, waaronder een geslepen sherry topaz van 2.411 karaat, 7,7 centimeter lang en 5,7 centimeter breed, zo hoog zijn gegaan, is niet verwonderlijk. Ze behoren tot de zogenaamde Soviets Stars Collection en zijn van Oost-Europese afkomst.

Vrijspraak in smaragdzaak
 

ANTWERPEN – De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de nv Manufacturing Agencies Consulting (MAC) en haar drie zaakvoerders vrijgesproken voor witwassen en valsheid in geschriften. De beklaagden hadden in de jaren negentig investeerders aangetrokken voor de bouw van een school, een museum en een luxehotel in Brazilië.

 

Smaragden op de zwarte markt

 

Er werden miljoenen euro’s in het project gepompt. Volgens het openbaar ministerie werd het geld echter gebruikt om smaragden te kopen op de zwarte markt die dan vervolgens in Antwerpen verkocht zouden worden. De verdediging stelde dat de smaragden gedolven werden in een mijn die met het geïnvesteerde geld gekocht werd. De mijn diende als onderpand voor een lening. De rechtbank oordeelde dat het niet uitgesloten was dat de edelstenen een legale oorsprong hadden.

 

Tiara voor Tatiana

 

KNOKKE – Tatiana Silva straalde gisteravond tijdens de Nacht van Exclusief in Knokke. De ex-Miss België is het gezicht van het evenement en droeg dan ook een speciale outfit: een tiara ontworpen door couturier Geert De Puysseleyr. Hij ging speciaal naar Thailand om de avondjurk te ontwerpen. De tiara is bezet met diamanten en andere edelstenen en de stoffen zijn volgens de ontwerper – hoe kan het ook anders – exclusief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *