Op zoek naar de antieke juwelen van Iran

Liefhebbers van antieke juwelen moeten zeker eens naar Iran, getuigt volgend reisverslag.
De hoofdstad Teheran ademt een bruisende vitaliteit uit. De bevolking is jong, goed opgeleid en conformeert zich uiterlijk aan de islam. Vrouwen lopen gesluierd, maar hebben vaak moderne kledij aan onder hun donkere, lange jassen. We bezoeken o.a. het Archeologisch Museum, het Juwelen Museum met de beroemde Pauwentroon en het voormalige paleis van de Shah.

Eeuwenoude citadel

Van Teheran vliegen we naar Kerman in het zuiden van Iran. In de Vakil Bazaar zien we o.a. het mooie Badhuismuseum. Vanuit Kerman bezoeken we de pittoreske plaats Mahan, met fraaie Farman Farma Tuin en Mausoleum van Shah Nematollah Vali uit 1431.
We gaan ook naar de imposante Rayen Citadel, 111 km ten zuiden van Kerman. Na het in 2003 verwoeste Bam is Rayen het grootste bouwwerk in het gebied. Rayen dateert uit de tijd van de Sassaniden (3e-7e eeuw). De citadel is gebouwd van adobe en bestaat uit een aristocratisch deel en een deel voor het gewone volk. O.a. het gymnasium, de stallen en de moskee zijn er nog te zien.

Zo sprak Zarathustra

We reizen langs een oude karavaanroute naar Yazd en maken onderweg enkele stops op mooie plekken. Yazd ligt in de woestijn op de grens van zout en zand. Yazd was hét centrum van de oud Perzische religie van de profeet Zoroaster (Zarathustra). We zien er de Torens der Stilte, de Windtorens en de Vuurtempel en natuurlijk ook de oude stad.
Vanuit Yazd bezoeken we het woestijndorp Kharanak met zijn mooie karavanserai en de voor Zoroasters heilige Chackchack Tempel. Onderweg naar Shiraz bezoeken we het oude ijshuis van Abarquo en de 2500 jaar oude Tombe van Cyrus de Grote in Pasargadae.

Dichters en klassieke paleizen

Het aangename Shiraz is vanouds de Stad der Dichters. Hun mausolea zijn sfeervolle tuinen waar de lokale bevolking ontspanning zoekt. De oriëntaalse markten roepen de sfeer van 1001 nacht op. Sheherazade kan ieder moment om de hoek komen. Ook bezoeken we diverse moskeeën, kunstig ingelegd met tegelwerk en gedetailleerde mozaïeken.
Vanuit Shiraz maken we een dagtocht naar het wereldberoemde Persepolis, de resten van de gigantische ceremoniële paleizen uit de glorietijd van het oude Perzië, 2500 jaar geleden. In de rotsen zijn de graftomben van de koningen uitgehakt.
Onderweg naar Isfahan bezoeken we Izadkhast, een eeuwenoud zandstenen fort met een karavanserai en een brug uit de periode van de Safaviden.
Nergens anders zijn zoveel prachtige bouwwerken te vinden als in Isfahan. We zien de kenmerkende bruggen over de rivier. Natuurlijk bezoeken we het immense Meidan-e Imam Plein. We bezichtigen diverse moskeeën waaronder de grote Masjede Jame Moskee, het Ali Qapu Paleis en de Kelisa-ye-Vank, een opmerkelijk mooie Armeense kerk. Ook zien we de oriëntaalse bazaar, een labyrint waar de kruidige geuren en kleuren tot u doordringen.

Pelgrims

In het prachtige Kashan zult u aangenaam worden verrast door de grote Agha Bozorg Moskee en de heerlijke Fin Tuin. Eens te meer blijkt waarom het oude Perzië bekend stond om haar bijzonder ontwikkelde architectuur van heiligdommen en tuinen.
We maken ook nog een stop in de heilige stad Qom. De pelgrims gaan er traditioneel gekleed. Hun belangrijkste doel is het mausoleum voor Fatima, de zus van imam Reza, die hier in 816 stierf.

Bron: www.vnc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *