Redenen om antieke sieraden te dragen

Antieke sieraden en juwelen zijn om zo te zeggen even oud als de mens zelf. Door de eeuwen heen zijn de redenen om sieraden te dragen misschien veranderd, maar feit is dat we er niet zonder kunnen of willen. Een sieraad is dé manier bij uitstek om onze eigen individualiteit te accentueren.

‘Recyclage’ van antieke sieraden

Eenzelfde antiek sieraad kan in de loop der geschiedenis meer dan één functie hebben. Een oude Griekse edelsteen uit het jaar 200 voor Christus bijvoorbeeld kan nog een ander doel gehad hebben of nadien krijgen, zoals bijvoorbeeld een onderdeel van een Romeinse ring, het sluitstuk van een chique middeleeuwse boekband en noem maar op.
Creatieve recyclage dus, en daar is op zich niets mis mee want het verlengt alleen maar de levensduur van de steen die anders misschien als onderdeel van een minderwaardig juweel zou dreigen te verkommeren.
Veel van de sieraden uit de Klassieke Oudheid zijn op die manier bewaard gebleven omdat ze steeds opnieuw werden gebruikt. Daarbij lijkt het bewuste juweel waarin ze werden verwerkt niet zo belangrijk te zijn geweest, maar wel hun leeftijd en de kwaliteit van de steen.
Ditzelfde fenomeen komt ook terug in munthangers, waarin vaak munten zijn verwerkt die al eeuwen uit de roulatie waren en hun geldelijke waarde dus al hadden verloren. Het jezelf tooien met oud geld werd in de Middeleeuwen zelfs een rage voor de rijken en snobs.

Sieraden op portretten

Sieraden worden zo vaak als een onderdeel van de persoonlijkheid van een notabele beschouwd dat ze door een schilder meestal ook op portretten van de drager worden afgebeeld.
Schilderijen zijn dan ook een goede bron om niet alleen de mode, maar de juwelen en sieraden van een bepaalde periode te leren kennen. Schilders gingen hier meestal erg natuurgetrouw te werk en wilden vooral een correcte weerspiegeling van de werkelijkheid, iets waar wij nu ons voordeel kunnen mee doen.
Omdat sieraden op schilderijen daadwerkelijk gedragen worden, zijn deze afbeeldingen een goede bron voor de mode in een bepaalde tijd. Beroemd zijn de geschilderde portretten die in de Romeinse tijd in Egypte op mummies werden aangebracht. Vrouwen dragen op deze portretten dikwijls gouden oorhangers en halskettingen, terwijl jonge jongens vaak zijn afgebeeld met een ‘bulla’ om hun hals. Dit is een soort cirkelvormig amulet waarin iets kon worden gedragen, dat elke vrijgeboren Romein kreeg tegelijk met zijn naam en dat hij aflegde bij het bereiken van de volwassenheid. De Romeinen namen dit gebruik van de Etrusken over en ook Etruskische sculpturen van kinderen tonen regelmatig de bulla. Op die manier komen we ook heel wat te weten over het dagelijkse leven en de courante gebruiken uit deze tijd.
Ook Egyptische reliëfs, Griekse en Romeinse sculptuur en middeleeuwse schilderingen tonen vaak sieraden, die vergeleken kunnen worden met opgegraven exemplaren. De schilderijen zijn dus als het ware een teletijdsmachine die het ons toelaat door de grenzen van de tijd even een blik te krijgen op het leven van toen.

Ook voor dieren

Niet alle sieraden zijn voor mensen gemaakt. Ook voor de beeltenissen van goden zijn sieraden gemaakt en dieren kunnen eveneens getooid worden met juwelen en amuletten. Bekend zijn in deze de kwaadafw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *