Royal Albert Hall, de mooiste zaal ter wereld

De Royal Albert Hall is wellicht de meest bekende en zeker mooiste concertzaal ter wereld. Deze zaal werd vernoemd naar Prins Albert die zelf nooit de realisatie zou aanschouwen. Jaarlijks zakken meer dan één miljoen toeschouwers naar een van de ruim 330 evenementen af. Leden van de Britse koninklijke familie komen er kijken naar uiteenlopende optredens zoals de BBC Night of the Proms maar evengoed Eric Clapton.

Het was de grote droom van Prins Albert om naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in Londen in 1851 een blijvend herdenken aan dit absoluut topevenement te hebben. De ‘Great Exhiibtion of the Works of Industry of all Nations’ vond plaats in Crystal Palace in het Hyde park, vlakbij de locatie waar zich nu de Royal Albert Hall bevindt. Bedoeling van de tentoonstelling was de kunst en de industrie te promoten, en de verschillende landen te laten samenwerken om de technologie en creativiteit te stimuleren.
De Wereldtentoonstelling lokte meer dan 6 miljoen bezoekers op 140 dagen, en leverde bijna 200.000 pond winst op. Voor die tijd een aanzienlijk bedrag, en het geld werd aangewend om de droom van Prins Albert te verwezenlijken. De prins wou een grootscheeps complex realiseren dat zowel culturele, wetenschappelijke als academische instellingen zou groeperen en waarvan de Rotyal Albert Hall een onderdeel zou vormen.
Albert, de jongste zoon van de hertog van Saksen-Coburg, was geboren in Schloos Rosenau. Hij werd in Brussel en Bonn opgevoed, en zou in 1840 trouwen met zijn nicht, de latere Koningin Victoria die tijdens hun huwelijk het leven aan negen kinderen zou schenken.
Prins Albert stond de koningin bij als haar persoonlijke secretaris en had aldus een grote invloed op de monarchie. In 1857 kreeg hij de titel van prins-gemaal. In die periode hield hij zich vooral bezig met kunst en wetenschappen, en de oprichting van de Royal Albert Hall was naast een reeks musea zijn ware passie.
Helaas zou de prins de voltooiing van het prestigieuze project niet zelf meemaken. Hij stierf onverwacht in 1861 aan tyfus op 42-jarige leeftijd.
In 1871 zou de Royal Albert Hall voltooid worden. Dit als onderdeel van de South Kensington Estate waarvan ook het Imperial College of Science, Technology & Medecine,, de Royal College of Art, het Victoria and Albert Museum, het Royal College of Music en de Royal Geographical Society deel uitmaken.

Oogverblindend

Geheel volgens de wensen is de Royal Albert Hall een oogverblindende zaal geworden, met exact 5.222 zitplaatsen die allemaal een even goed zicht bieden op wat zich op het podium afspeelt. Sinds op oprichting in 1871 is de Royal Albert Hall jaar in jaar uit optimaal gebruikt om het beste van het beste naar Londen te brengen voor een kritisch maar gul publiek. Er in een gezegde in de showwereld dat zegt dat iedereen die het in de ‘Hall’ maakt de wereld aan kan.
De Royal Albert Hall is intussen deel geworden van het collectieve geheugen. De allergrootste moderne muzikanten en klassieke orkesten hebben er gestaan en beschouwen hun optredens in de ‘Hall’ (zoals het naam in de volksmond wordt afgekort) als een absoluut hoogtepunt in hun carrière. Dat heeft niet alleen te maken met de schitterende zaal en de locatie aan Hyde Park in Londen, maar ook het prestige.
Leden van de Britse koninklijke familie hebben een speciale band met ‘hun’ zaal, en allen passeren ze wat graag de revue om een optreden mee te pikken. Van Queen Elizabeth tot Prins Charles en wijlen Prinses Diana, allemaal kijken en keken ze uit naar een avondje cultuur van de bovenste plank. Vooral Diana was gek op een voorstelling in de ‘Hall’ en hield ervan achteraf in de coulissen met de artiesten een praatje te slaan.
Het was ook hier dat wijlen John Lennon de opmerking maakte dat de leden van de koninklijke familie in plaats van te applaudisseren evengoed met hun juwelen konden rammelen… Een grapje dat de zanger best vergeven werd, want later zou hij een koninklijk ereteken krijgen dat hij wat graag aanvaardde.
Voor een artiest bestaat er geen grote bekroning dan een welwillende wuivende hand van de koningin vanuit haar persoonlijke box. Het zijn slechts de absolute groten der aarde die het voorrecht gekregen hebben in die box geïnviteerd te worden en met een glas van de allerbeste champagne van een topspektakel te mogen genieten.

De Hall in cijfers

De voorbije jaren haalde de Royal Albert Hall jaarlijks steeds meer dan 1 miljoen toeschouwers met in 2003 een piek van 1,2 miljoen bezoekers. Ook de website haalt jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. Op jaarbasis worden er ongeveer 300 optredens georganiseerd, waar onder 131 voorstellingen klassieke muziek, 13 balletvoorstellingen, 17 operaconcerten, 69 optredens in de categorie jazz, pop- en rockmuziek, 33 voorstellingen in het kader van een muziekfestival, 6 religieuze voorstellingen en een twintigtal prijsuitreikingen.
25 van die voorstellingen worden jaarlijks op de televisie uitgezonden, waaronder de wereldvermaarde BBC Proms.
De ‘Hall’ beschikt over 3 restaurants en 13 bars. De koks staan steeds klaar om op alle koninklijke culinaire wensen in te gaan.
Van 1997 tot december 2003 onderging de ‘Hall’ tussen de optredens door een grote opsmukoperatie. Aan de renovatiewerken hing een prijskaartje van 70 miljoen pond, opgehoest door de Arts Council Lottery Fund en het Heritage Lottery Fund. Opzet was niet alleen enkele noodzakelijke herstellingen uit te voeren, maar uiteindelijk de droom van Prins Albert helemaal te laten uitkomen. De prins wilde namelijk van de Royal Albert Hall ‘de beste in Europa op het vlak van geluid, zichtbaarheid en comfort’ maken.
Een realisatie die vlot verwezenlijkt werd, en sinds 2 april 2004 kunnen toeristen tijdens de dag nu ook de ‘Hall’ bezoeken. Zo krijgt de bezoeker de kans om de technische voorbereidingen en de repetities van de show van die avond te volgen. Professionele gidsen zorgen hierbij voor een wandeling door de geschiedenis van het gebouw, met als hoogtepunt een bezoekje aan de Royal Retiring Room en de Queen’s Box, de persoonlijke vertrekken van de Britse koninklijke familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *