Schenk eens een antiek juweel aan je geliefde!

Begin van het jaar is altijd weer die periode om goede voornemens te maken, zoals minder drinken, stoppen met roken en nog meer in die zin. Maar waarom niet eens je geliefde verrassen en haar (of hem) een prachtig antiek sieraad schenken?

Daad van liefde

Een juweel schenken is een daad van liefde. Je geeft je geliefde een object dat zij (of hij) op haar (zijn)lichaam draagt, zodat je zelf altijd in gedachten heel dichtbij bent.
Geef je een antiek sieraad, dan schenk je niet zomaar een juweel maar wel een sierobject met een eigen geschiedenis. Het is in een ver verleden gemaakt door een ware kunstenaar en het heeft de tand des tijds overwonnen. Probeer dan ook zoveel mogelijk te weten te komen over de achtergrond van het bewuste sieraad.
Wie was de maker, in welke periode werd het gemaakt?
Welke materialen werden gebruikt? In het beste geval misschien edelmetalen zoals goud of zilver, maar ook andere materialen kunnen waardevol zijn al was het maar door hun kwaliteit en leeftijd in combinatie met het vakmanschap van de juwelenmaker.

Origineel of kopie?

Probeer ook uit te vissen of het antieke juweel een origineel juweel dan wel een replica is, die al dan niet op grote schaal werd gemaakt. Originele antieke sieraden kunnen behoorlijk duur zijn, maar dat is niet altijd het geval. Want origineel wil daarom niet automatisch zeggen dat het ook echt waardevol of creatief moet zijn.
En een kopie van een prachtig stuk kan op zijn beurt dan weer wél net waardevol zijn omdat er maar een beperkt aantal exemplaren werden gemaakt en deze replica’s op hun beurt tot echte kunstwerkjes zijn uitgegroeid.

Kies met kennis van zaken

Een juweel kiezen doe je steeds met kennis van zaken. Dit geldt zeker voor een antiek sieraad. Want gedenk dat ook hier heel wat kapers op de kust zijn in de vorm van bedriegers die je ofwel rommel, ofwel vervalsingen aanbieden. de Ogen goed openhouden en argwaan koesteren tegenover ‘buitenkansjes’ is dus de boodschap.

Ken de smaak van je geliefde

En uiteraard probeer je ook eerst te zien wat de persoonlijke smaak van je geliefde is. Want hoe mooi een juweel ook is, antiek of niet, als de persoon die het moet dragen er zich niet goed bij voelt heb je wel een probleem. Ga dus niet zomaar overhaast tot de aankoop over en pols eerst bij je geliefde wat zij of hij ervan denkt, of houd bij de verkoper de mogelijkheid tot terugname of inruilen open.
Enne, gelukkig nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *