Sieraden van edelstenen

Sieraden en edelstenen gaan hand in hand. In deze bijdrage belichten we een aantal van de meest opmerkelijke edelstenen.

Granaat

Hardheid: 7 tot 7,5
Lichtbreking: +/-1,75
Dichtheid: 4
Kleur: Donkerrood
Granaat is een van de oudste edelstenen in de menselijke geschiedenis, al vanaf het Bronzen tijdperk. Granaten zijn bekend wereldwijd met hun donkerrode kleur. De in de natuur gevonden steen heeft een rondachtige vorm zoals graankorrels, en leent zijn naam van het latijnse woord “granum”, wat graan betekent, of “granatus”, wat granaatappel betekent, vanwege zijn donkerrode zaden die lijken op granaatstenen.
Hoewel de meeste granaten deze tijd uit Afrika komen, zijn deze stenen beroemd over de hele wereld al duizenden jaren. De oude Egyptenaren, Grieken, en Romeinen hebben allen ook granaatsieraden gedragen. Er werd wereldwijd geloofd dat granaatstenen als talisman dienden, omdat het reizigers zou beschermen tijdens de nachten door hun weg te verlichten en het kwade zou wegjagen.
In de Griekse mythologie wordt een granaatappel gezien als een liefdesgeschenk en wordt geassocieerd met de eeuwigheid.

Amethyst

Hardheid: 7
Dichtheid: 2.65
Kleur: Paars
Glans: Glasglans
Amethyst wordt vooral gevonden in de gekristalliseerde korst van vulkanisch gesteente zoals basalt. Amethyst word in veel landen gevonden, en wordt tot de minder dure edelstenen gerekend. Dit komt voornamelijk dat niet alle stenen dezelfde kleur hebben: echt perpect gekleurd Amethyst is zeldzaam. De holtes waarin Amethyst wordt gevonden, worden geodes genoemd. Deze komen na miljoenen jaren van weersinvloeden en erosie bloot te liggen. Het gebied met de grootste hoeveelheid aan Amethyst is de streek Rio Grande do Sul in Brazilië. Andere grote afzettingen zijn: Uruguay, India, Rusland, Sri-Lanka, Madagascar, Italië en de VS.
Deze steensoort is van grote waarde in de juwelenbranche. De prachtige purperen of violet-blauwe Amethysten worden in de Katholieke kerk gedragen als herinnering aan het lijden van Christus en als symbool voor de vrede. Amethyst is sinds de oudheid een waardevolle steen; in 3000 v. Chr. werd hij in Egypte en Klein Azië gebruikt voor juwelen en zegels.

Aquamarijn

Hardheid: 7.5 – 8
Dichtheid: 2.68 – 2.74
Kleur: Blauw
Glans: Glasglans

De belangrijkste vondsten van Aquamarijn komen uit Brazilië, De beste donkerblauwe Aquamarijnkristallen komen uit Madagaskar. Andere vindplaatsen zijn Afganistan, Nigeria, Pakistan, het Russische Oeralgebergte en de Mourne Mountains in Ierland.
Aquamarijn is een prachtige edelsteen. De kleur varieert van groenblauw tot diep hemelsblauw. Het is een kostbare edelsteen die vaak wordt nagemaakt met behulp van natuurlijke, of onnatuurlijke materialen. In Brazilië worden de mooiste aquamarijnkristallen gevonden, vooral in de mineralen-rijke staat als Minas Gerais ten noorden van Rio de Janeiro. De aquamarijnkristallen zijn gewoonlijk doorzichtig en kleurloos als ze worden gebruikt als juweel. De mooiste blauwe kleur wordt soms op kunstmatig wijze verkregen door de steen te verhitten tot ca. 400°C. De kleur is in de hele steen gelijk hoe licht- of donkerblauw hij ook is. Deze opmerkelijke uniforme kleur wordt veroorzaakt, doordat een klein beetje ijzer in de kristallen zit opgesloten. Een andere bijzondere eigenschap is, dat het blauw of kleurloos is, afhankelijk van de hoek waaronder de steen wordt bekeken. Dit verschijnsel heet Dichroïsme.

Met dank aan www.mazlemianbros.n

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *