Tongers reliekschrijn geeft geheimen prijs en is een waar juweeltje

Een eeuwenoud reliekschrijn uit de Tongerse Begijnhofkerk geeft eindelijk zijn geheimen prijs. Slotenmaker Etienne Lampaert wist het schrijn dat al jarenlang gesloten was eindelijk te openen. In het schrijn zitten een aantal relieken, verpakt ik kostbaar fluweel waarin wellicht goud- en zilverdraad verwerkt is.

Geheimen prijsgegeven

Het Belang van Limburg meldt: “Het eeuwenoude reliekschrijn uit de Begijnhofkerk heeft eindelijk zijn geheimen prijsgegeven. Het 16de- eeuwse schrijn zag voor het laatst het daglicht bij de Kroningsfeesten van 1890. Al die tijd bleef het gesloten – ondanks verwoede pogingen om het meubel te openen. Tot slotenmakerij Lampaert uit Diepenbeek redding bracht en de klus in geen tijd klaarde.
Stadsarchivaris Steven Vandewal was bijzonder opgetogen over de interventie van de Diepenbeekse slotenmakerij. Eerder had Veerle Stinckens, die het schrijn had gerestaureerd, ook al pogingen ondernomen om het deurtje aan de zijkant van het houten meubel te openen – zonder succes. “We waren erg gebrand om het reliek aan de binnenzijde een behandeling met boenwas te geven”, aldus Steven Vandewal.

Handbeentje Jezus

Na de succesvolle spontane interventie van de slotenmaker kon de stadsarchivaris de inhoud van het schrijn eindelijk bewonderen. “Er zaten meer dan twintig stoffen beursjes in. Ze bevatten een paar honderd relieken uit de 15de eeuw. Het gaat o.a. over een stukje van de rots van Petrus en een beentje van de hand van Jezus”.
De relieken stemmen overeen met de figuren die op het schrijn staan afgebeeld. Er stak ook een soort inventaris in. “Een lijst uit 1735 in het Oudnederlands. Dat maakt het ons een stuk makkelijker om de inhoud te achterhalen.”

Kostbaar textiel

Steven Vandewal is vooral verbaasd over de goede kwaliteit van het gebruikte textiel. Hij deed beroep op de kennis van de Antwerpse Frieda Sorber, verbonden aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (K.I.K.) en het Modemuseum van Antwerpen. Zij is vooral gefascineerd door zes beursjes met waardevol textiel.
“Vroeger schonk men kostbare voorwerpen aan de kerk. Dat gebeurde ook met textiel. Hier kreeg het een tweede leven als reliekomhulsel. Een fluwelen gewaad uit die tijd heeft dezelfde impact als een Maserati of een Rolls Royce nu.”

Culturele rijkdom

Sorber liet zich bijstaan door Joy Boutraup uit Denemarken. Zij werkt voor het Nationaal Museum in Kopenhagen en heeft zich gespecialiseerd in middeleeuwse beursjes. Ook Erfgoedschepen Christiane Thys toont zich erg opgetogen met de ‘vondst’. “Een mooi voorbeeld van de culturele rijkdom die de oudste stad nog verbergt.”
Het Reliekschrijn wordt binnenkort overigens tentoongesteld in het onlangs geopende Begijnhofmuseum. “Maar dan wel zonder de inhoud, want die blijft in het archief”, aldus stadsarchivaris Vandewal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *