Uitkijken naar antieke sieraden op veilingen

Wie op zoek is naar waardevolle antieke sieraden en juwelen, blijft steeds alert voor buitenkansjes. Zoeken via internet is een mogelijkheid, al heb je dan niet altijd controle op de kwaliteit en blijft het uitkijken voor vervalsingen. Een goede mogelijkheid zijn veilingen, waarbij je de kans krijgt om vooraf de juwelen sieraden aan een onderzoek te onderwerpen.

Kijk uit je doppen en wees kritisch

Voor de ware liefhebber van antieke juwelen en sieraden is het noodzakelijk goed uit te kijken en je niet door je eigen enthousiasme te laten meeslepen. Je kunt de markt bespelen door geregeld juweliers en handelaars in juwelen en sieraden te bezoeken, hun website in de gaten te houden en je te abonneren op hun elektronische nieuwsbrief zodat je van alle interessante aanbiedingen op de hoogte gebracht wordt.
Een goed persoonlijk contact met de juwelenhandelaar is uiteraard ook van groot belang, dit zowel voor de aankoop als de inkoop van je juwelen en sieraden. Ben je een goede klant met bepaalde wensen, dan zal de verkoper geneigd zijn je zelf op de hoogte te brengen van interessante aanbiedingen.

Bezoek veilingen

Bezoek geregeld veilingen met een goede reputatie. Soms vind je er kostbare erfstukken waarvan de verkoper zelf de waarde niet goed kan inschatten of die om allerlei redenen van de hand moeten.
Zeker wanneer op de veiling heel wat verschillende items worden verkocht is het mogelijk om mooie en waardevolle sieraden en juwelen toch tegen een zacht prijsje te kunnen aankopen. Uiteraard moet je dan wel over de nodige kennis beschikken, of je door een expert laten bijstaan.

Opgelet voor je eigen enthousiasme

Een gouden tip: laat je bij een veiling nooit meeslepen door je eigen enthousiasme. Als jij de enige bent die een hoog bod op een bepaald juweel doet, zit de zaal ofwel vol met stommeriken ofwel moet je toch nog maar eens goed overwegen of het juweel wel de door jou geboden prijs waard is.
Ga er maar van uit dat op veilingen van juwelen steeds kenners aanwezig zijn die goed weten welk vlees ze in de kuip hebben. Hou goed hun bodgedrag in de gaten en laat je zeker niet opjagen, want vaak zitten ook stromannen in de zaal die alleen maar de prijzen willen opdrijven.
Nog een gouden tip: ga eerst eens naar een paar veilingen om te kijken hoe het systeem werkt en koop zeker tijdens je eerste veiling nog niets, tenzij je natuurlijk absoluut zeker bent dat je een koopje kunt doen.

Bieden van op afstand

Steeds meer veilingen worden trouwens van op afstand gevolgd door iemand in de zaal te hebben of gewoon via het internet. Dit laatste is een erg interessant kanaal dat je in staat stelt om het systeem van hoe zo een veiling nu precies werkt vanuit je luie zetel te kunnen volgen zonder dat je je moet verplaatsen. Het is de ideale manier om gewoon thuis te leren hoe de prijzen van juwelen en sieraden gaan zodat je bij een geschikt stuk kan bieden.
Alweer een tip: zet jezelf een maximum budget voorop, namelijk een bedrag dat je kunt missen, en vooral, ga daar nooit boven. Want met juwelen en sieraden weet je nooit, zeker wanneer je wil aankopen met het oog op een belegging. Lukt het niet om je investering na enige tijd met een leuke meerwinst weer te verkopen, dan houd je toch op zijn minst een mooi sieraad over waaraan je toch nog het nodige plezier kunt beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *