De betekenis van antieke sieraden

Antieke sieraden werden destijds met een bepaalde betekenis gedragen, die nu vaak is verloren gegaan. Hun waarde wordt niet alleen door de gebruikte materialen, maar ook door de zeldzaamheid van het juweel en de specifieke relatie met een bepaalde tijd en tijdsgeest bepaald.

Zo oud als de mens

Sieraden zijn zo oud als de mens. Al in de eerste fase van onze ontwikkeling droeg de oermens naast huiden ornamenten rond de hals, pols en andere lichaamsdelen om zichzelf te verfraaien. Dit onderscheidde ons van meet af aan van dieren, waarbij verschillende soorten het mannetje van nature pronkzieker was dan het vrouwtje om zo een partner te kunnen imponeren en de soort te laten verder bestaan.

Bij de mens was het eerder de vrouw die zichzelf met allerlei sieraden wilde ‘mooier’ en ‘aantrekkelijker’ maken om zo bij het andere geslacht in de smaak te vallen.

Allerlei materialen

In de oertijd gebruikte de mens voor het maken van sieraden alle mogelijke voorhanden zijnde materialen zoals beenderen, huid, leder, stenen en bij de ontdekking van het vuur ook brons en andere smeltbare materialen.

Algauw wist de oermens hier een verbazingwekkende handigheid bij aan de dag te leggen die van generatie op generatie werd doorgegeven en waarbij telkens weer nieuw technieken en materialen werden ontdekt.

Verschillende functies

In de prille begintijd van de mensheid kreeg het sieraad al meteen verschillende functies mee. Van zodra een groep mensen samenleeft, wordt als vanzelf een zekere hiërarchie geboren. Zo ook bij de prille mens, waar algauw strikte stamstructuren ontstonden.

Het stamhoofd en zijn secondanten wilden zich ook qua uiterlijk van de rest onderscheiden. Dit kon gebeuren aan de hand van de kledij, waarbij de mooiste huiden voor de ‘meerderen’ van de groep werden voorbehouden.

Hetzelfde gebeurde met sieraden. Bepaalde van deze juwelen kregen een ceremoniële en functionele waarde mee, bedoeld om de leiders van de stam aan te duiden.

Dit gebruik werd overgenomen in de eerste echte beschavingen, en bij de grote culturen uit de Antieke Oudheid zoals de Egyptenaren, Grieken en Romeinen maakten juwelen en sieraden een niet meer weg te denken onderdeel uit van het dagelijks leven.

Vrouwen droegen er in eerste instantie sieraden om zichzelf beter te voelen en uit esthetisch oogpunt, maar voor de mannen was dit meestal het geval.

Juwelen in de Oudheid hadden vooral een functie ter onderstreping van de specifieke positie van de drager binnen de maatschappij. Zo mochten bepaalde sieraden enkel door een selecte groep mensen gedragen worden als uiting van hun functie en stonden er strenge straffen – tot de doodstraf toe – op misbruiken.

Sieraden uit de Antieke Oudheid zijn bijzonder zeldzaam. Ze hebben dan ook een grote waarde, en wie er een in de kluis heeft mag zich zeker bevoorrecht noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *